Nu i augusti är vår trädgård full av mogna bär som fått växa till sig till bland annat svarta vinbär. Vad passar då bättre än att mixa ner dem i en Proteinsmoothie? Den här Antioxidant Proteinsmoothien med Svarta vinbär & Pistasch har blivit en riktig favorit här hemma! Det är nämligen en alldeles ljuvlig, lätt syrlig Proteinsmoothie som är fullproppad med antioxidanter och vitaminer från både svarta vinbär och blåbär- underbart gott och nyttigt för hela familjen!

INGREDIENSER:
(1 person)
1 dl ekologisk mild yoghurt
1 dl mild vanilj yoghurt med mindre sockerhalt
3 msk naturligt proteinpulver ”Vanilla Glamour” från Prominia (finns i webbshopen)
2 msk hackade pistasch nötter
eventuellt 1 ekologisk dadel
1/2- 1 ekologisk banan (gärna skivad och fryst)
1/2 dl färska eller frysta svarta vinbär från trädgården
1/2 dl frysta blåbär

TOPPING:
Svarta vinbär, blåbär, kakaonibs, kokosflingor, ev. ringlad agavesirap (finns i webbshopen).

GÖR SÅ HÄR: Mixa alla ingredienser i en blender och häll sedan upp i fina glas. Toppa smoothien med svarta vinbär, blåbär och strö kakaonibs över verket. Garnera med kokosflingor och hackade pistachnötter. Ringla eventuellt lite agavesirap över så att det rinner vackert!

Ge dig själv en beautyboost inifrån! Njut av en proteinpimpad skål med Fluff på sommarens söta jordgubbar, hallon och lime! Jordgubbarna innehåller rynkstoppande C- vitamin och antioxidanter medan vårt vassleproteinpulver ”Raspberry Beauty” bidrar med aminosyran cystein som ger både hud och hår mera glow. Även musklerna skyddas från nedbrytning, för låt oss inte glömma att hela ansiktet hänger på muskler!

Ingredienser:
(1 portion)
1,5 dl mandelmjölk
250 g frysta ekologiska jordgubbar
1 ekologisk lime, saften och skalet
2 msk naturligt och osötat vassleproteinpulver från Prominia ”Raspberry Beauty
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
2-3 tsk ekologisk agavesirap (finns i webbshopen)

Om du vill: Jordgubbssås att ringla över
50 g färska ekologiska jordgubbar
2-3 tsk ekologisk Agavesirap

GÖR SÅ HÄR: Häll ner mandelmjölken i mixern och tillsätt sedan de frysta jordgubbarna. Låt jordgubbarna tina någon minut så går det lättare att mixa dem. Tvätta limen och riv skalet på ett rivjärn innan du pressar ut saften. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det blir fluffigt. Häll upp i en fin skål. Gör sedan i ordning såsen genom att mixa jordgubbar och agavesirap slätt. Njut!

Mättande Proteingröt med kakaonibs och jordnötter – något att testa under långa, slöa helgmorgnar kanske?

Mättande Proteingröt med smak av Snickers
(1-2 portioner)

1/2 dl ekologiska havre- och quinoagryn
1/2 dl ”Gold musli Nut” från Axa
1/2 tsk linfrön
2,5 dl vatten
1 finhackad torkad och ekologisk aprikos
2 msk chokladproteinpulver från Prominia, osötat
1 tsk ekologiskt jordnötssmör gärna ”crunchy”
en nypa havssalt
ev 1 tsk rå kakao för mer chokladsmak på gröten
TOPPING: ca 1/2 tsk kakaonibs och 1 msk jordnötter hackade

GÖR SÅ HÄR: Blanda havregryn, musli, linfrön, salt, aprikos och vatten i en kastrull. Låt koka på svag värme i några minuter. Dra bort gröten från plattan och vänta någon minut innan du blandar i proteinpulver och jordnötssmör och eventuellt lite rå kakao. Servera gröten i fin tallrik och toppa med kakaonibs och jordnötter. Servera med mjölk, havredryck eller mandelmjölk.

En chokladdröm- utan dåligt samvete så beskriver man enklast den här Proteinpuddingen med Choklad & Hasselnöt. Den är magiskt god och dessutom muskelbyggande om du äter den efter träning! Vi använde vårt fina chokladproteinpulver ”Choco Body Make Up” när vi gjorde den här Proteinpuddingen, vilken innehåller en exklusiv kakaoråvara som är både Fairtrademärkt och ekologisk! Ett perfekt alternativ till efterrätt med minimal mängd socker och fett och dessutom rik på protein.

Proteinpudding med Choklad & Hasselnöt
(1 portion)

1 dl chokladproteinpulver från Prominia ”Choco Body Make Up” osötad
1 dl hasselnötsmjölk osötad
1 tsk majsstärkelse
3-4 tsk ekologiskt kokossocker (GI: 35)
1/2 krm himalayasalt

GÖR SÅ HÄR: Blanda kall mjölk och majsstärkelse i en liten kastrull och låt koka upp och låt sjuda under omröring i 3 minuter. Låt svalna. Blanda sedan i proteinpulver, kokossocker och havssalt. Låt stå kallt i kylen i cirka 1 timme. Häll upp i ett fint glas och pudra gärna lite kakaopulver över och dekorera eventuellt med några jordgubbar (eller andra färska bär). Njut!

THIS IS BEAUTYFOOD! Den här smoothien med hallon och lingon är perfekt före och efter träning när man behöver fylla på med bra energi. Hallonets färg kommer från pigmentet antocyanin, som är rena raketbränslet för elastisk och spänstig hy! Skönhetsboostande och hälsosam på en och samma gång, vilken hit!

Tränings- & Beauty Smoothie med hallon & lingon
(2 glas)
3 dl mild ekologisk yoghurt eller växtbaserat alternativ
1 dl frysta ekologiska hallon
0,5 dl naturligt hallonproteinpulver ”Raspberry Beauty” från Prominia
1/2- 1 skivad ekologisk banan
1-2 msk ekologiska frysta lingon eller ekologiskt lingonpulver (jag använde Kung Markatta)
3 skedar ekologiska havregryn

GÖR SÅ HÄR: Mixa alla ingredienserna i en mixer och servera i fina glas. Toppa gärna med lite siktat lingonpulver över smoothien.

I lördags firade vi våffeldagen (25/3) med härligt frasiga Proteinvåfflor, fluffig tranbärskvarg och färska hallon. Mums!

PROTEINVÅFFLOR MED ROSA TRANBÄRSKVARG & HALLON 

Ingredienser:
(10 stycken) 
0,5 dl ekologisk rapsolja
2 dl ekologisk mjölk
4 dl ekologisk dinkelsikt
3 msk vaniljproteinpulver ”Vanilla Glamour” från Prominia (finns i vår webbshop)
1 msk bakpulver
2,5 dl iskallt vatten
1-2 ekologiska ägg
Tranbärskvarg:
250 g lättkvarg ( fetthalt 0,1%)
2-3 msk ekologiskt tranbärspulver (t.ex. Kung Markatta)
1/2 msk ekologisk agavesirap (finns i vår webbshop)
1 tsk vaniljpulver
Tillbehör: Färska bär till exempel hallon och/ eller passionsfrukt.

GÖR SÅ HÄR: Vispa ihop mjölk och ägg till en jämn smet. Tillsätt dinkelsikt, proteinpulver och bakpulver i smeten och blanda om. Häll sedan i vatten och rapsolja och rör om. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen väl första gången med rapsolja eller kokosolja (välj en neutral kokosolja om du inte gillar kokossmaken). Sedan behöver den knappast smörjas. Lägg på 3/4- 1 dl av smeten och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera våfflorna med en klick Tranbärskvarg och färska bär/ frukt.

En härligt grön smoothie med massor av nyttigheter från supergrönsaken grönkål. Den här smoothien fungerar utmärkt som en ”lättlunch”. Extra plus att grönkålen innehåller ämnen som sägs vara bra för att boosta huden! Kan det bli bättre?

Ingredienser:
4 dl osötad mandelmjölk
1 ekologisk avokado
2 nävar färsk ekologisk grönkål, sköljd och hackad
2 msk osötat proteinpulver ”Vanilla Glamour” från Prominia
1 tsk ekologiskt vetegräs
2 ekologiska citroner, saft
1 ekologisk kiwi
1 fryst banan (tina gärna bananen i rumstemperatur i ca 5 minuter innan du mixar)
ev. 1 dadel ekologisk utan kärna
TOPPING: 1 tsk svarta sesamfrön och lite chiafrön (gärna rostade i torr stekpanna i några minuter)

GÖR SÅ HÄR: Mixa alla ingredienser till smoothien, häll upp i fina glas och energin är din!

Det här är smarriga glassen passar bra att äta både som mellis och före träningspasset. Nej, du hörde inte fel! Denna proteinrika goding är verkligen något utöver det vanliga om ni frågar mig. Lakrits och hallon är ju en så grymt god kombination. Jag är lakrits- och hallonkär!

Vill du ha en lite sötare proteinglass mixar du även ner 1 urkärnad dadel eller lite honung efter tycke och smak.

Ingredienser:
2,5 dl ekologisk lättkesella
1 dl ekologiska frysta hallon
2-3 msk vassleproteinpulver ”Raspberry Beauty” från Prominia
2 tsk lakritspulver (finns på bakavdelningen)
Topping:
1-2 msk ekologiska kokosflingor alt. lite lakritspulver (eller båda?)

GÖR SÅ HÄR: Låt gärna de frysta hallonen stå cirka fem minuter i rumstemperatur innan du mixar dem. Mixa sedan kesellan med de frysta hallonen, proteinpulver och lakritspulver. Häll upp i en frystålig plastburk och ställ in i frysen i cirka 30 minuter innan servering. Lägg upp i fina skålar och toppa gärna med lite kokosflingor eller kokosskivor. Enjoy!

Chiafrön är naturligt rika på nyttigheter som omega-3, zink, järn och kalcium. De är en perfekt ingrediens i den här goda och nyttiga Choklad & Proteinchiapuddingen men passar även bra att strö över gröten, filen eller yoghurten. Fungerar dessutom bra att toppa salladen med eller som ingrediens i bakning av bröd och Proteinbars.

Choklad & Proteinchiapudding med rosenblad 
(4 portioner) Tidsåtgång: 5 min + minst 6 tim i kylskåpet

4 dl lättmjölk alt. havre- eller sojamjölk
1 dl lättkvarg
2-3 msk flytande ekologisk honung (gärna lokalproducerad)
5 msk ekologiska chiafrön
30 g chokladproteinpulver från Prominia
ev. 1 krm rosarom
Till topping: hallon, blåbär och rosa rosenblad från trädgården (obesprutade och sköljda)

GÖR SÅHÄR: Blanda ihop kakao, proteinpulver, chiafrön, mjölk, kvarg, agavesirap/honung och ev. rosarom och låt stå 30 min i rumstemperatur. Rör sedan om ordentligt i puddingen så att den inte blir klumpig. Ställ sedan in puddingen i kylen i minst 6 tim. Toppa med hallon, blåbär och rosa rosenblad vid servering.

 

Det ultimata mellanmålet för mig när jag är ”on the go” är en god och nyttig proteinbar som jag bakat själv på naturliga och gärna ekologiska ingredienser . Jag bär alltid med mig en proteinbar i handväskan, ryggsäcken eller träningsväskan inlindad i lite aluminiumfolie eller smörgåspapper. Proteinbars är väldigt smidiga att bära med sig på utflykten med familjen, i skidbacken, på kontoret eller för all del på shoppingturen för att hålla blodsockret i balans och dessutom ger de bra mättnad tack vare det höga proteininnehållet.

Här har jag bakat en god och nyttig proteinbar på ekologisk klippt råg, gyllene havre, ”crunchy”nöt musli och vårt fantastiska vassleproteinpulver med chokladsmak. Varsamt smaksatt med ekologisk kakao, vanilj och arrak, självklart fungerar det med riktig punsch också för den som så föredrar det. Rena himmelriket för smaklökarna och dessutom nyttiga, så att du kan njuta utan dåligt samvete.

Proteinbar med smak av choklad & arrak
1 dl ekologiska rågflingor
2 dl ekologiska havregryn
1 dl ”Gold Nut Musli” från Axa
2 dl vassleproteinpulver med chokladsmak från Prominia
2 msk riven ekologisk kokos
0,5 dl osötad äpple- och tranbärsmos från Urtekram
1 msk svensk ekologisk honung alt. agavesirap
0,5 dl ekologiskt mandelsmör
1 krm. arrak hushållsarom eller 2 msk punsch
0,5 dl ekologisk valfri mjölk

GÖR SÅ HÄR: Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Rör sedan samman äppel- och tranbärsmos, honung, mandelsmör, arrak hushållsarom och valfri mjölk i separat skål och häll sedan över detta i skålen med de torra ingredienserna. Blanda samman med en träslev eller med händerna. Bred ut blandningen i en rektangulär form och tryck ut den till ett jämt lager i botten. Sätt ett lock eller plastfolie över formen så att barsen inte blir torra. Jag brukar använda en Purex form i glas som har ett tillhörande plastlock, de fungerar jättebra vid bakning av bars. Låt sedan stå i kylen minst 2 timmar eller helst över natten, och ta sedan ut formen och skär i cirka 8 stycken bitar. Fungerar bra att förvara i kylen 1,5 vecka eller i frysen upp till 3 månader.